Víz elleni szigetelés és tetőszerkezet elemeinek érkezése

Szerző: KELLER Családi Ház Közzétéve:

Igaz ugyan, hogy – a várakozásokkal ellentétben – nem zuhogott az eső, de generálkivitelezőnk, az Adam-House Kft. csapata, elvégezte a víz elleni szigetelés munkálatait a tegnapi napon. A lakótér-rész szigetelése elkészült, a terasz szigetelése pedig akkor történik meg majd, amikor a felszerkezet (a falak) felállításra kerülnek, és felhelyezik a tetőszerkezetet is, ugyanis most, ez utóbbiak, a terasz betonalapján terpeszkednek.

Ha valaki ránéz a képekre, vagy a helyszínen látja, azt gondolná: “oh, ez csak kátránypapír, minek az a nagy felhajtás!”
A víz elleni szigetelés legalább olyan fontos eleme a háznak, mint az alapozás; hosszú-hosszú, nagyon hosszú évekig kell hibátlanul működnie, feltételezve, hogy az ember nem szeretne a nappalija közepén buzgárral találkoznia. Sőt! A víznek megvan az a nagyon kellemetlen tulajdonsága, hogy sohasem ott bukkan elő, ahol a meghibásodás történik, hanem kúszik, mászik, oson, és váratlan helyen bukkan elő. A tapasztaltak tudják, ha a nappali északi sarkánál felvizesedik a fal, akkor jobb, ha megnézzük a konyha déli falánál haladó vezetékszakaszt, hogy hol repedhetett meg…

Pontosan így működik az alapozás szigetelésénél is, ha nincs pontosan illesztve, ha nem fekszik fel rendesen, ha egy kis kődarab alatta marad, akkor máris teret adtunk a majdani meghibásodásnak. A kátránypapír (hivatalos nevén: bitumenes lemez) szigeteléssel a talajjal érintkező szerkezetek, talajpára, talajnedvesség és talajvíznyomás elleni szigetelésére szolgál. A szigetelésnél külön gonddal kell figyelni a lemezek toldásaira és a megfelelő csomóponti kialakításokra.

Tehát, nem elég letekerni a bitumenlemezt, kicsit odaolvasztgatni a lánggal, hanem nagyon oda kell figyelni, nagyon nem szabad rohanni, nagyon kell araszolgatni és pepecselni – nos, éppen ez történt a tegnapi napon, most úgy tűnik, hogy jöhet a felszerkezet építése (a SIP elemek felállítása, a falazat kialakítása), ami a jövő héten (a tervek szerint hétfőn) kezdődik.

Persze, milyen a magyar ember? Öröm nincs üröm nélkül. Ha nem keresi, akkor is előjön valami hülyeség. Azért lett a tegnapi napra ütemezve a szigetelés, mert a tetőszerkezet gyártója jelezte, hogy elkészült a művük, vigyük tőlük a fenébe, most már használjuk mi. Ez volt az örömhír: elkészült a tetőszerkezet, le is szállítják, meg is érkezett.

Ahogyan az a képen is remekül látszik, a méretes szerkezetet egy szép, nagy nyergesvontató szállította a helyszínre. De! Ki a fene gondol arra, hogy a nyerges szerelvény vezetőjét csak előrefelé haladásra képezték ki? Ki gondolt arra, hogy tolatni már nem tud? (Zárójelbe jegyezzük meg, hogy amikor a pécsi 5. ÉPFU-nál dolgoztam, a nagy nyerges vontatókra kerülni, csak hosszas évek múlva lehetett, akkor is kiválasztás és vizsga alapján. Az volt a gépkocsivezető szakma csúcsa. És akkor a KRAZ járműveken nem volt szervókormány, meg ilyen-olyan rásegítő szerkezet, meg sávtartó, meg tolatóradar, meg miegymás!)

A méregdrága, speciális szerelvénnyel történő szállítási díj ellenében kap a megrendelő egy olyan gépjárművezetőt, mint a szomszéd Mári néni, aki a biciklijét is csak előrefele tudja tekerni; mivel a kedves sofőr tolatásképtelen volt, ezért nem a Parti utcai telekhez hozta be a tetőszerkezetet, hanem a vele párhuzamos utcában lévő Dózsa György utcába parkol le a szállítmányával.

Mi lett a következménye? Meg kellett bontani a frissen épített kerítést (ami gondosan a földbe lett süllyesztve, mintegy 30 cm mélységbe, ami feszítőhuzalokkal, feszítőszerkezetekkel került stabilizálásra, nem kötöződrótokkal, aminek a betonoszlopai frissen kerültek a földbe, ami egységes szerkezet volt, hogy a végleges beállásáig egységes erőhatás érje), meg kellett bontani a kerítés mellé ültetett leylandii ciprusokat elválasztó védőkerítést (2 sor speciális dróthuzal), kézzel, egyesével kellett átcipelni a bazi nagy elemeket a déli szomszéd telkén keresztül, óhatatlanul néhány ciprus életét is megkeserítve.

Az embereknek az érdemi munkavégzés helyett kb. 2 órán keresztül azért kellett rakodói munkát végezniük, mert a nyerges vontató gépjárművezetője képtelen 200 m-es útszakaszon, amiben egyetlen kanyar van, tolatni! Szívünk szerint kifizettetnénk a szállítóval ezt a kétórás kiesett munkaidőt…

“Hétfőtől folytatódik a munka, ami azt jelenti hogy hétfőtől leköltözünk és addig maradunk míg a ház szerkezetkész nem lesz. Utána jönnek a villanyszerelők, vizesek, ablakosok stb.” – írta levelében a generálkivitelezőnk.

Tehát, jövő hétfőtől a Keller Család megbízottjai is Balatonmáriafürdőn lesznek fellelhetőek; ott fogunk mi is izgulni, lábatlankodni, munkálatokat feltartani. 😀

A víz elleni szigetelésről, illetőleg a tetőszerkezet elhelyezéséről (deponálásról) képeket a GALÉRIA részeken lehet megtekinteni.


KELLER Családi Ház

Balatonmáriafürdő szerelmesei, a Balaton imádói, akik úgy gondolják "Ha felépül végül a házunk / Bármikor vendégül látunk / Ha este jössz, megvacsorázunk / S nyugodtan elalhatsz nálunk / / Őrizzük álmodat / Álmodj szép álmokat / Álmunkban álmaink / Valóra válnak / / Rendes kis ház lesz a házunk / Ha társaság jön össze nálunk / Érzelmes dalokat játszunk / Ha felépül végül a házunk "

5 hozzászólás

Fábián Kata · 2018-11-12 – 09:18

Nagyon szép és sikeres napot, jó munkát kívánunk!
Kata, Petya

  Keller Családi Ház · 2018-11-12 – 12:03

  Nagyon szépen köszönjük szépen!

  Megy a méricskélés, a centiméterezgetés, kb. 3-4-szer ma már felépült a ház a papíron. 😀
  Két-három óra, és az első SIP-panel már ácsorogni fog (reméljük!).

   Fábián Kata · 2018-11-12 – 12:59

   Várjuk a képeket!!!!

Fábián Kata · 2018-11-06 – 11:04

Kedves Kellerék!
Képzelem, milyen izgatottak lehetnek, látva, hogy alakul!!!!! Én legalábbis nagyon izgatottan figyelem a történéseket és ( nagyon jó értelemben vett pozitív ) irigységet érzek, hogy Önök már itt tartanak. Nagyon klassz!!!!!! Jó lenne már nekünk is itt tartani! Egyelőre készülnek a tervek és szerettük volna, ha idén elkészül a híd. Sajnos, a kiválasztott vállalkozó még árajánlatot sem adott rá, azt hiszem, keresnünk kell valaki mást.
Nagyon szurkolunk és várjuk, hogy szeretettel köszönthessük Önöket a házavatón!
Üdvözlettel: Kata, Petya

  KELLER Családi Ház · 2018-11-06 – 12:11

  Na, püff neki! 😀 😀

  Nem elég a saját izgalmunk, most szoríthatunk a szomszéd Fábián Kata – Iharos István páros házikójáért is!
  3 kiváló tervezőt is tudtunk volna ajánlani, de a hídverőhöz is adunk kontaktot, szívesen.

  Most aztán (ahogyan elnézzük a megpezsdült utcánk építkezési ütemét) tántoroghatunk házavatóról házavatóra…

  Hajrá Kata @ Petya!

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .