Keller Családi Ház, a SIP technológia elégedett felhasználója

Szerző: KELLER Családi Ház Közzétéve:

2019. júliusában, amikor az Építők Napja a Keller Családi Háznál, Balatonmáriafürdőn – a Ház befejezve címmel közzétett írásunkban tudattuk országgal-világgal, hogy a házépítés befejezése milyen katartikus örömet okozott számunkra, azt a kérdést is feltettük magunknak, hogy “És mi lesz ennek a blognak a sorsa? Még tervezzük, hogy afféle összefoglalót hozunk össze a legfontosabb tudnivalókról és tanulságokról, válogatunk képanyagainkból, majd lezárjuk a hozzászólások lehetőségét, de ezen a helyen megtartjuk digitális emlékkönyvként.”

Az emlékkönyveknek pedig van egy olyan tulajdonságuk, hogy először mindenfélét gyorsan beleírnak, majd egyre ritkábban vetülnek belé új sorok, aztán elvesznek és megkerülnek, és hagyják, hogy lelkünk ábrándos tekintettel révedezzen a beírókon és a beírtakon.

Tisztelt Keller Család!

Az Adam-House küldte érdeklődésemre, hogy az Önök oldalán végig lehet követni egy építkezés folyamatát. Ezt végig is néztem, ezúton is köszönöm a többi építkező nevében is, szerintem hasznos “tanulmány” 🙂

Mi is családi ház építés előtt állunk, és mivel számomra nagyon új ez a SIP technológiás építkezés megtisztelnének, ha néhány kérdésemre válaszolnának.

Önök tapasztalták-e bármilyen hátrányát ennek a technológiának? Van-e bármilyen ok amiben Önök szerint jobb egy másik technológiával (nehéz falas) készült ház?
Hangszigeteléssel elégedettek-e?
Mi az amit ma már másképp csinálnának?

Segítségüket előre is köszönöm!

“Mi az amit ma már másképp csinálnának?” Talán ez a mondat az, amire felkaptuk a fejünket; ugyanis hetente egy-két alkalommal cseng a telefon, és az ország minden részéről érdeklődnek a SIP technológia, az Adam House Kft. tevékenysége után, mivel kézről-kézre adva a kis weboldalunk címét, egyre többen olvasták (még most is) a történetünket. Lassan már benyújtunk valami felvilágosítási jutalék számlát a kivitelezőnek, mert egy teljes kommunikációs ügyfélszolgálati feladatkört látunk el nekik. 😀

Nem kibújva a konkrét válasz elől, rögtön mondjuk, hogy mi az, amit ma másképpen csinálnánk:

– Pontosan azt tennénk másképpen, kedves Mészáros Gábor úr (ő volt az a személy, aki ma feltette nekünk emailben az idézett kérdéseket), és kedves Jövőbeli Építtetők, amit most a kérdezőnk tesz: alaposan, figyelmesen, előre tájékozódnánk arról, amibe szeretnénk belevágni(esetünkben: az építési technológiákról, folyamatokról, időrendiségekről, referenciákról, építőanyag árakról, stb.)

– Az előzetes tájékozódás kötelesség önmagunkkal szemben, de nem fajulhat odáig, hogy pár hét alatt kiképezzük magunkat építésznek, kivitelezőnek, hatósági szakembernek, jogásznak, építőanyag kereskedőnek, szállítás-szervezőnek, stb. Ha jól végezzük (folyamatosan és időben) az előzőekben említett tájékozódást, akkor “Bízzunk meg a tervező(k)ben, és a kivitelezőnkben, hiszen alapos kutakodás után mi választottuk őket. Ha nem bízunk bennük, akkor magunkban sem bízunk – az meg mán hogyan kinéz?”
Szerencsére, mi ezt még időben felfedeztük, szerencsére a tervező a magánéleti Barátunk, így nem lett semmi hátrányunk (az idegeskedés, a felesleges idővesztegetés az összes negatív tanulságunk).

– Aki zuhanyzót tervez a fürdőszobájának, annak ma már azt mondjuk (otthoni példa döbbentett rá bennünket), hogy kizárólag épített zuhanyzóban gondolkodjanak a kommersz zuhanykabinok helyett!

– A ház körül mindig kell valamiért egy nagyobb létra, ezért ma már nem erőltetnénk a belső, beépített, lehúzható padlásfeljárót. Jó lett volna az külső megoldással is – létra + padlás bejárat. Drága, és még átlagtermetűeknek is macera a lenyitás művelete.

– Nem hagynánk a villanyszerelőt, a vizest úgy szerelni, ahogyan ő megszokta. Itt nagyon alaposan előre kell gondolkodni, hogy hol lesznek a kapcsolók, a dugaljak, hol várható bővítés, áthelyezés, hol léphet fel mozgatási igény. Ne sajnáljuk a dugaljakat, kapcsolókat, a majdani csatlakozókat is találjuk ki (számítógépnek, riasztónak, telefonnak, kameráknak, ajtónyitóknak, bejárati csengőknek, olvasó lámpáknak, stb.).

– Ha nincs külön éléskamra (speiz) betervezve, akkor legalább egy kamraszekrény legyen betervezve, jó szigeteléssel és szellőzéssel.

– Ha tudjuk, hogy kell majd később kültéri tároló, garázsbeálló, vagy egyéb hasonló dolog, akkor az alapozáskor már gondoljunk rá, és csináltassuk meg a szerkezeti betonozást, és az előszereléseket. Később megcsináltatni majdnem dupla költség (lehet számolni: pl. mennyi a mixerbeton köbmétere? hány köbméter beton megy a végén a földre? hány kivonulást kell fizetni a markolónak? jó dolog-e utólag a kertet keresztbe felásni a tároló világítása/riasztója miatt?)

– Az “okosház” elemeit nem “darabonként” válogatnánk össze, és nem mi vadásznánk az egyes területek szakembereit. Szívünk szerint azt tanácsolnánk az Adam-House-nak, hogy vegye fel a kínálati palettájára ezeket az elemeket, különböző csomagokat összeállítva belőlük.

Amint látható, igazán csak apró tételekből áll a Mit csinálnánk másképpen? kérdésre adott válaszunk listája – mondhatnánk azt, hogy nem bánunk semmit, “Nem, semmit nem bánok!” 😀

“Önök tapasztalták-e bármilyen hátrányát ennek a technológiának?”

Nem, mi kizárólag az előnyeit tapasztaltuk, és van is összehasonlítási alapunk, hiszen otthonunkat Ytong szerkezetből építtettük kb. 10 éve (fogalmunk sem volt a SIP technológiáról), amelyikkel nagyon meg vagyunk elégedve, 30 éve pedig hagyományos tégla volt az előző ház építésének az alapja.

“Van-e bármilyen ok amiben Önök szerint jobb egy másik technológiával (nehéz falas) készült ház?”

Nem vagyunk építészek, így egyáltalán nem autentikus ebben a tekintetben a véleményünk. Úgy véljük, hogy minden építtető célja az, hogy készüljön el álmai háza minél gyorsabban, minél olcsóbban, minél kevesebb gonddal, magas műszaki színvonalon, legyen korszerű, és üzemeltetése legyen gazdaságos – és még lehetne sorolni az általános elvárásokat a bővíthetőségtől a tartósságig sok minden előkerülhet.

Amire nagy valószínűséggel nem javasolnánk ezt a technológiát, az pl. az árnyékszék, a kerti tároló, de talán még a kocsibeálló építése sem, mert a fajlagos költsége magas lenne a magas technológiai színvonal alkalmazása miatt.

Ez nem kőház, nem faház, nem gerendaház, nem könnyűszerkezetes ház, nem konténerház, nem előregyártott ház – ez egy SIP technológiával épített, kiemelkedően nagy energiahatékonyságú, AA+ értéket produkáló, családi ház. Most sem tudom másképpen jellemezni ezt az eredmény, mint annak idején: “…Ennél már csak egy fokozat van jobb, de annak eléréséhez mágnásnak kell születni, esetleg gázszerelőnek, vagy világítástechnikusnak. ?”

Aztán, amikor megkérik maguknak az Adam-House Kft. árlistáit, letöltik és megnézik, akkor ne kapkodják a telefont, hogy valami el van írva!? Nem, nincs elírva – tényleg ennyi, és tényleg minőséget kaptunk!

Mindenki felnőtt ember, és el tudja dönteni magában, hogy mikor mihez ragaszkodik, mikor és mit választ. Bizonyára van olyan, amikor a “nehézfalas” technológia a kívánatos, akár a jobb (persze: milyen szempontból jobb), de egy normálisan átlag embernek, az ő családi igényeinek magas színvonalú kielégítésére ár-/érték arányban ez egyike a legjobbaknak, és a korszerű végeredményt tekintve a legjobbnak, az tutti! 😉

“Hangszigeteléssel elégedettek-e?”

Mi maximálisan. Ha arra gondolunk, hogy a szomszéd szobából nem jön át a zongora-, vagy trombita hangja, akkor ezt ne várjuk! Ha úgy vélekedünk, hogy egy éjszaka természetes hangjai, mint pl. a hortyogás, hallatszódik-e, akkor azt kell mondani, hogy nem. Nem konganak a falak, nem dübörög a padozat, nem kong a tetőzet – van olyan érzés, mint egy átlagos kőházban – bennünket meglepett a kivitelező a dupla belső válaszfalakkal, és úgy tudom, hogy a mi példánk alapján alap (vagy választható?) ez az opció, de felkínálják/elmondják, az biztos.

Reméljük, hogy segítettünk a véleményünkkel!


KELLER Családi Ház

Balatonmáriafürdő szerelmesei, a Balaton imádói, akik úgy gondolják "Ha felépül végül a házunk / Bármikor vendégül látunk / Ha este jössz, megvacsorázunk / S nyugodtan elalhatsz nálunk / / Őrizzük álmodat / Álmodj szép álmokat / Álmunkban álmaink / Valóra válnak / / Rendes kis ház lesz a házunk / Ha társaság jön össze nálunk / Érzelmes dalokat játszunk / Ha felépül végül a házunk "

6 hozzászólás

Rita F · 2022-02-14 – 22:01

Tisztelt Keller család!
Sok keresgélés az interneten mindíg hoz valami újjat és érdekeset! Ami engem érdekelne az önök építkezésével kapcsolatban a napkollektoron kívül van -e egyébb fűtési lehetőség az önök házában ? Ha esetleg van akkor mi a tapasztalat ! Az önök álltal leírtak után biztosan fel veszem az építtető céggel a kapcsolatot nagyon tetszett a leírtak a ház építésről .Azért érdekelne a napkollektoron kívüli alternatíva mert mi szerelmesei vagyunk a kandallónak téli estéken bár természetesen elsödleges megoldásként energia hatékonyság miatt a napkollektorra gondoltunk. .Az idei évben szeretnénk a SIP teknológiával építtetni egy 2 fő számára ideális kis házat .A SIP panel lenyűgözött ezért keresek már egy ideje építtetőt aki a dunántúlon is válalná a munkát.Az is érdekelne ,hogy ebben a típusu házban milyen szellőző berendezést érdemes beépíttetni ha egyáltalán ez szükséges.Érdekelne még az is ,hogy a cég javaslatokat tett-e arra,hogy mi a leghatékonyabb megoldás fűtés és áram ellátás szempontjából vagy önök már kész elképzeléssel keresték fel őket? Köszönöm megtisztelő figyelmüket és válaszukat. Sok örömet és jó egészséget kívánok az álom házukhoz.

  KELLER Családi Ház · 2022-02-14 – 22:34

  Kedves Rita F!

  Köszönjük szépen az érdeklődését, érdeklődésüket!
  (Rögtön hadd javasoljam: vegyék fel minél előbb a kapcsolatot az Adam House Kft-vel, ha idén szeretnének építtetni, akkor mindenképpen – a kapacitások végesek…)

  Nincs napkollektorunk (ami a meleg vizet állítja elő), napelemeink vannak (amelyek az elektromos energiát termelik).

  Hűtő-fűtő klímaberendezés van még beépítve a tartalék-fűtéshez. Eredetileg mi is gondolkodtunk kandallón (itthon az is van és imádjuk, az egyik kutyánknak meg a mindene; begyújtunk, és ő azonnal ott terem, elfekszik elé, még, ha a bundáját le is izzadja, akkor is ott szunyókál.. 🙂 ), aztán a kandallót elvetettük több okból:
  – méregdrága a kémény kialakítása
  – a ház statikáját (kéményalap, padlás, tetőzet) át kell gondolni alaposan, az anyagi kihatásaival együtt
  – nagy helyet foglal a térből (mi nem ketten lakjuk a balatoni házat, így hatványozottan igaz
  – fatárolás, fafeldolgozás (nem fiatalodunk), hamuzás…

  A szellőző-berendezés szükséges, mivel ez egy magas fokon szigetelt ház, nem csak a meleg, hanem a friss levegő is nehezebben jut ki- és be (majdnem passzív ház).
  A szellőztetést egy Panasonic típusú berendezést biztosítja, ami akkora kb, mint egy klíma, csak annál is csendesebb), és azt tudja, hogy télen egy óra alatt a szoba levegőjét kétszer kicseréli úgy, hogy a belső hőmérséklet nem esik egy fokot.

  Az egész kivitelezés alatt sok mindent rengetegszer átbeszéltünk, és sok ötletet, javaslatot kaptunk, amelyek közül, többségében, választhattunk.
  A padlófűtés már a fejünkben volt, a villanyos kivitelt ők javasolták.

  A napelem , villany viszonylat miatt, amit tudunk tanácsolni: rögtön a lakóssági maximális 3 fázist kérjék; a napelemhez kell a három fázis, és nagyon drága az áramszolgáltató szabvány-szekrénye, meg annak cseréje.
  Továbbá: törekedjenek arra, hogy a lehetőségekhez képest minél több sziget üzemű napelem megoldásuk legyen (tudja, az akkumulátoros), hogy a függetlenség minél teljesebb legyen. (Pl. a vízkút-szivattyúhoz, a medence ízforgató szivattyúhoz, a locsolóhoz, a külső világításhoz, a belső kisfogyasztókhoz (WC, előszoba, kamra, háló, stb.) érdemes a sziget üzemű megoldást választani.
  [A napelem hiába termel a hálózat felé áramot, ha pl. az utcában áramszünet van, azt az áramot nem tudjuk hasznosítani, amíg nincs szolgáltatói oldalról áramszolgáltatás. Ha nincs áram, akkor nincs gázellátás sem – a gáz őrláng, a keringtető szivattyú árammal kellene, hogy menjen.]

  Sok sikert az új SIP házukhoz!

Szabó Zoltán · 2021-09-16 – 16:59

Szia Zoli vagyok győrbelakok építés ilyen győrbe.?

  KELLER Családi Ház · 2021-09-16 – 20:33

  Kedves Szabó Zoltán Úr!
  Kedves Zoli!

  Igen, az Adam-House Kft-nek több “csapata” is van, és az ország egész területén építenek SIP házakat.
  Hogy miképpen állnak kapacitással, az nem ismeretes előttünk, ezért fel kellene venni velük a kapcsolatot: https//adamhouse.hu

Becsjanszki Péterné · 2020-09-05 – 08:04

Tisztelt Keller család!
Nekem az volna a kérdésem, hogy télen, fűtés szezonban, mik voktak a tapasztalatok? Valakitől azt hallottam, nagyon gyorsan felfűthető egy ikyen épület, de nagyon gyorsan le is hül, ahogy kikapcsol a fűtés. Ez valóban így van?
Köszönettel várom a valaszt: Becsjanszki Péterné

  KELLER Családi Ház · 2020-09-05 – 11:23

  Kedves Bacsjanszki Péterné!

  Nem tudunk arról, hogy valaki is tartózkodott volna – rajtunk kívül – az épületben, ebben a SIP-elemekből építkező “zsebpalotánkban”, így aki önnek ilyent állított, az valószínűleg keverte valamivel a dolgot, de legalábbis nem jók az információi. 😀

  Ez az építkezési mód, ez a SIP technológia, azt eredményezte, hogy Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú a balatonmáriafürdői Keller Családi Ház! AA+ minősítésű.

  Úgy véljük, ezzel meg is válaszoltuk a kérdés lényegét; valóban, gyorsan felfűthető (elhatározzuk egy hirtelen ötlettől vezérelve, hogy Pécsről Máriára lépünk: elővesszük a mobiltelefont, bepöttyintjük, hogy melyik helyiségben hány fokot szeretnénk. Mire a Parti utcába érünk, annyi a Celsius fokok száma, mint amennyit szerettünk volna), ámde az igazság az, hogy lassan hűl ki, és éppen ezen működés okán a “nyári üzemmód” is ilyen jó tulajdonságokkal bír.
  Ez nem téglaépület, kőtömeg, hogy hosszú ideig tartja magában a meleget, és lassacskán hűl ki (és ugyanilyen lomhán is melegszik fel), nem is faház, hogy könnyedén találjon rést magának a hideg vagy meleg levegő, nem is hőhidas fém épület, amelyiknek egyik sarkát süti a nap, a másikon meg majd’ ugyanannyi a vezetéses hőmérséklet (persze, kissé túlzunk a példák kedvéért).

  A SIP panelek, az aljzat- és mennyezet hőszigetelések, a hőhídmentes anyaghasználat, mind-mind azt a célt szolgálja, hogy szinte állandó a hőmérséklet, a kikapcsolást követően napokig tart, míg kellemetlenül lehűl az épület (plusz dolog: a napenergiának köszönhetően +5 fok körül állítva a fűtést, nem kell fagytalanítani, jégmentesíteni, stb. akkor sem, ha egy-két hónapos Thaiföldi téli melegpótlásra mennek).
  Az első télen majd’ mindennap figyeltük a hőmérsékletváltozást; 7-12 C° körül mozgott a fűtetlen épület hőmérséklete, ha egy hetet fűtöttük, akkor három hetet járkált a magasabb hőmérséklet-tartományban.
  Az sem egy utolsó dolog, hogy ez az épület képes arra, és elviseli megrázkódtatás nélkül, ha az egyik hálóban 21 C° a beállított hőmérséklet, a másik kettőben nincs bellítva a fűtés és 6 C°, van, a fürdőben 26, a nappaliban 22 C° – egyik helyiségben sem érzékelhető, hogy a másik helyiségben mekkora eltérst állítottunk be, hány fok van. Mert a belső falak is SIP-panelek, ugyanazon magas szintű szigetelési tulajdonságokkal, mint a főfalak.

  A csemege pedig az, hogy a napelemek által táplált elektromos padlófűtés üzemeltetése – ilyen értelemben – ingyenes, a fűtés nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így nem is fog soha elkopni.

  Köszönjük szépen, hogy érdeklődött! Imádjuk ezt a nagy álmaink kicsiny házikóját! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .