Most már tényleg az ÉTDR-feltöltés kapujában. Közel a tervfeltöltés…

Szerző: KELLER Családi Ház Közzétéve:

Most már talán elmondhatjuk, hogy tényleg, de tényleg!, a tervfeltöltés kapujában várakozunk; gyaníthatóan a holnapi napon megtörténik a művelet.

Na, de mit is jelent a feltöltés, feltöltés az ÉTDR rendszerbe? Nem kell megijedni, a lehető legegyszerűbben mondjuk el, mert mi is így értettük meg a lényegét:

Az ÉTDRÉpítésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer – az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokban lehetővé teszi az elektronikus kérelem és tervbeadást, valamint az elektronikus ügykezelést.

Lefordítva magyarra: az építészek megtervezik az épületet, a statikusok (tartószerkezeti tervezők) az alapokat, az oszlopokat, meg minden mást, ami tart, vagy támaszt valamit, meg a kedvenc tetőszerkezetünket is,  a villamossági tervezők az épületvillamosságot, az épületgépész tervezők a víz- és gázellátást, szenny- és csapadékvíz-elvezetést, a klíma- és légtechnikát (röviden: gőz-gáz-buborék-felelősök).

A vezető tervező összegyűjti a sok építész és egyéb szakági tervet, műszaki leírást, egységes egésszé gyúrja a jogszabályi előírások alapján, gyárt még egy nagy csomó (előírásos) halandzsapapírt, meghatalmazást, nyilatkozatot, elkéri az újraoltási bizonyítványt, meg az első gumibugyi tartalmának grammra számított tömegét. Mire mindezeket rendszerbe szedi, kihullik a haja (a megrendelőé is), majd a teljes halmot az ÉTDR rendszer által megkívánt elektronikus PDF állománnyá konvertálja.

Nos, ezért a pdf állományért volt a sok hűhó, merthogy az elektronikus feltöltési rendszer használatával ez az anyag kerül az ítészek elé, akiknek van 15 napja, hogy szóljon, ha valami nem stimmel,valamint értesítik a társhatóságokat; új hús a piacon, lehet az erőket a startvonalhoz sorakoztatni; nemsokára lehet bűntetgetni. 🙁

Sajnos, ez az egyszerűsített engedélyezési eljárás azzal jár, hogy a Hatóságnak van bőven ideje az egész építkezés alatt hibát keresni, és bírságokkal sújtani, a legváltozatosabb módokon, és okból. Nem úgy megy, mint pár éve, hogy be kellett adni a rajzoktól a leírásokig mindent, volt (talán) 30 nap, hogy átvizsgálják. Ha kiadták az engedélyt, akkor azt nézték és követelték meg, hogy úgy kell készülnie, ahogy az engedély szól.

Az egyszerűsített eljárás viszont arról szól, hogy a korszerű technikai eszközök használata ellenére miképpen lehet hátráltatni a kivitelezést, és miképpen lehet az építtetőt/kivitelezőt/műszaki ellenőrt büntetni – nem kicsiny összegekkel. Természetesen, tisztelet a kivételnek!

Tehát, most még visszaléphetnénk, de mi kalandkeresők vagyunk, és kértük a vezető tervezőnket: Uccú neki! Ha holnap sikerrel megeszi az ÉTDR a dokumentumokat, akkor augusztus 24-én elvégezhető az első kapavágás.

Erősen bízunk benne, hogy a generálkivitelezőnk gyors, szép és pontos munkával hamarosan elfeledteti a bürokratikus nehézségeket, és sikerrel prezentálja álmaink kicsiny (nem rózsaszín) házikóját!


KELLER Családi Ház

Balatonmáriafürdő szerelmesei, a Balaton imádói, akik úgy gondolják "Ha felépül végül a házunk / Bármikor vendégül látunk / Ha este jössz, megvacsorázunk / S nyugodtan elalhatsz nálunk / / Őrizzük álmodat / Álmodj szép álmokat / Álmunkban álmaink / Valóra válnak / / Rendes kis ház lesz a házunk / Ha társaság jön össze nálunk / Érzelmes dalokat játszunk / Ha felépül végül a házunk "

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .