Lefogyott, tetőt cserélt, és túl magasra nőtt

Szerző: KELLER Családi Ház Közzétéve:

Akárhonnan nézzük, ez a tetőzet nagyon nehezen akar a sorba beállni. Nyilván, a fekete rossebbe kíván bennünket a tervező, de ez még csak a harmadik tetővariáció, tehát nem kell feladni a kétségbeesést!

Ma este megérkezett az újabb tervrajz-variáció, ami örömmel is eltölthetne bennünket, ha nem virítana a tervlapon:

nem-megfelelo-epitmenymagassagTulajdonképpen most az építménymagassággal van a baj, amit a tetőcsere okozott (nehogy valaki azt higgye, hogy az építménymagasság egyenlő a földtől a tetőig mért magassággal! A frászkarikát! Nagyon egyszerűen fogalmazva: az összes látótérbe kerülő felület osztva a ház kerületével.Akit egy kicsit is érdekel a kérdés, annak javasoljuk, olvassa el Koós Miklós, Fogalommeghatározások | építménymagasság, épületmagasság, homlokzatmagasság című írását. Ha eddig nem volt szédülése, akkor az olvasás után lesz. 🙂 )

A helyzetet bonyolítja, hogy Balatonmáriafürdő Helyi Építési Szabályzata (az ÜH2 táblázat és a szöveg lásd: 13. §) sem tudja eldönteni, hogy építménymagasságot, vagy épületmagasságot kellene-e számolni, merthogy a kettő nem ugyanaz a fogalom. 🙁 Mert ahogyan egyszer régen, egy volt kollégám fogalmazott: “A bíróság az nem szadizmus, de hogy a vádlott rába..ik, az garnitúra.” Ezt úgy kell érteni, hogy egészen biztos, hogy a számunkra kedvezőtlenebb verzióval kell számolnunk.

A tervezőnknek adott megint a feladat: mínusz idő alatt úgy kell megváltoztatnia a tetőt, hogy eleget tegyen az alábbi követelményeknek:

  • meg kell felelni az előírásoknak: a 4,9 m nem lehet több 4,5 m-nél
  • nem okozhat a lapos hajlásszögű tető 500e Ft többletköltséget

Azt csak halkan merjük mondani, hogy a terasz fölé nyúló tetőzet aljának vízszintesnek kell lennie, különben nem szerelhető fel rá normálisan a kinézett mennyezetlámpa. 😀

Azt sem tudjuk elképzelni, hogy az esőcsatornát miért a második oszlopnál kell levezetni? Azt viszont el tudjuk képzelni, hogy annyi esőrácsos elemet nem fogunk beépíteni, mint amennyi a rajzon szerepel, hiszen nem krőzusok vagyunk. A járda szélén kialakított vályúban tessék kóricáni a csapadékvíznek, csak a két végponton kell a rács, egy fordító zsompakna-szerű valami fölé.

Nem látjuk a konyhai páraelszívó kerámiarácsát a homlokzaton és a rajzon sem., nem ártana annak sem utána járni.

Szóval, a tető lenyomásán kívül is akad még egy-két finomhangolás.

Az új látványtervek már felvették azt a színt, amit a vakolatra és a lábazatra kinéztünk. Valahogy a világos terrakotta kerámia cserép szín mintha nem illene hozzá. Más is így látja? A többi részletet majd reggel nézzük át.

 

 


KELLER Családi Ház

Balatonmáriafürdő szerelmesei, a Balaton imádói, akik úgy gondolják "Ha felépül végül a házunk / Bármikor vendégül látunk / Ha este jössz, megvacsorázunk / S nyugodtan elalhatsz nálunk / / Őrizzük álmodat / Álmodj szép álmokat / Álmunkban álmaink / Valóra válnak / / Rendes kis ház lesz a házunk / Ha társaság jön össze nálunk / Érzelmes dalokat játszunk / Ha felépül végül a házunk "

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .