Épület alapjának kitűzése

Szerző: KELLER Családi Ház Közzétéve:

Felrikoltanak a fanfárok. Vagy mégsem? Most feküdtünk le pár perce, akkor mire fel ezek a hangok? Jaaaa!!! Nem fanfárok, ezek az ébresztőre állított mobil dallamai; eredetileg egy könnyű, lágy zene, hogy élvezetes legyen az ébredés, mint a paradicsomban. Mindjárt rádobjuk a telefonra a nagypárnát, a kispárnát, a paplant, és még a tetejébe is ülünk, csak hallgasson már el! Reggel 4 óra van, még a kerti dalos madarak is oldalukra fordulva, csukott szemmel, kispárnáikra hajtott fejjel rebbennek fel indulásunkra… 🙁

Nagy napra virradtunk, kicsiny, leendő, házikónk életébe újabb sorsforduló nap következik; kitűzés a mai napra rendelt teendőnk. Na, nem a “legkorábban kelt legálmosabb” díjat tűzik a mellünkre, hanem az épület alapjának sarokpontjait jelöljük ki.

Hogy mi az a kitűzés, meg minek? A kitűzés az, amikor a többé-kevésbé (nálunk: többé) rendezett építési terepen a hozzáértő emberek (építész, kivitelező, műszaki vezető, műszaki ellenőr, stb.) az építtető belebeszélése ellenére cövekekkel kijelöli az építész rajzon látható épület sarokpontjait, és/vagy jellegzetes pontjait. Van itt zsinórmérce, mérőszalag, teodolit (a teodolit hasonlít a traffipax állványhoz, de nem méri a reggeli kocogók sebességét, akik a hajnali futásuk közepette lassítanak, és bámulják a méréseket végzőket), karó, nagy kalapács, meg az építész rajza:

Kitűzési helyszínrajz - Keller Családi Ház Balatonmáriafürdő 2018.Annak ellenére, hogy a fenti vonalhalmaz láttán a családunkból ketten is megesküdtek, hogy a Nagy Medve csillagképet határozottan felismerik, egy vélemény szerint ez egy goblein hátulnézetből, egy állítás szerint márpedig ez egy 1972-es Burda szabásminta részlete – a hozzáértők végül – mindösszesen 6 karót vertek a földbe; 4 a leendő ház sarokpontja, 2 pedig a házhoz csatlakozó terasz két sarokpontja.

Nagyon jó közelítéssel azt mondhatjuk, hogy az 50 és a 25 méteres mérőszalagok izzásig voltak használatban, a karók két-három centiméterekkel kerültek jobbra-balra, a 360 fok 413 fokát megjárva, míg kijött a végeredmény – bő egy óra alatt készen is voltunk. (A zsinórokon mindösszesen háromszor estünk át, ami rendkívül jó eredménynek számít a mezőnyben, és – nagy-nagy meglepetésre – egyetlenegy “azta kiskésit”-szinonima nem hangzott el! (Egyszer, majdnem, amikor a mérőszalag két rögzítőtüskéje beleállt a mérő kezébe, de a milliő a ki nem mondásra kényszerítette… 🙂 A kulturált, tisztességes beszéd is előrevetíti a kivitelezés várható eredményét; számunkra nagy öröm, hogy nem a lóalkatrészekkel hadakozó kocsisok sereglete fogja építeni a házunkat…

A generálkivitelező tájékoztatása szerint, a héten felvonulnak a gépek, kikapirgálják az alapokat, jön a zúzalék, a kavics, a beton, a vasalat – nem utolsósorban az emberek – továbbá a hókusz és a pókusz, meg ami kell – és, amennyiben a Nap, a Hold, a Csillagok, a Jó Isten, Pártunk-Népünk-Kormányunk (na, meg a Világbéke) is úgy akarja, akkor a héten még az alapozás is elkészülhet. 😀 😀

Befejezésül egy szolgálati közlemény: az elektromos hálózat bővítése ma, de legkésőbb holnap elkészül, és az egyszer 35 Amper helyett 3 x 20 Amper fog kezet rázni a felelőtlenül nyúlkálókkal. 😀

Köszönet az Adam-House Kftnek (László Ádám úrnak különösen), akik ezt a remek hangulatú és hasznos (meg kötelező) műveletet megszervezték (és ők is hajnalban ébresztették a szunyókáló baglyokat), és mesebeli rajttal kezdenek neki a generálkivitelezésnek, a C.S.Ő Építésziroda Kft-nek, a tervezői művezetésért, Nagy László úrnak, műszaki ellenőrünknek, aki csak tegnap este fél tízkor értesült róla, hogy hajnalban Balatonmáriafürdőre akar utazni a Keller Családi Ház épületalap kitűzési munkáira!

Akik fogékonyabbak a képekre, azoknak javasoljuk a Galéria megtekintését!


KELLER Családi Ház

Balatonmáriafürdő szerelmesei, a Balaton imádói, akik úgy gondolják "Ha felépül végül a házunk / Bármikor vendégül látunk / Ha este jössz, megvacsorázunk / S nyugodtan elalhatsz nálunk / / Őrizzük álmodat / Álmodj szép álmokat / Álmunkban álmaink / Valóra válnak / / Rendes kis ház lesz a házunk / Ha társaság jön össze nálunk / Érzelmes dalokat játszunk / Ha felépül végül a házunk "

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .