A Nap hűti a kisfröccsöt és melegíti a fürdővizet

Szerző: KELLER Családi Ház Közzétéve:

Természetesen, a napenergiáról beszélünk, arról a technológiáról, amelyik a napsütést, a nap energiáját átalakítja elektromos energiává, így szolgálva azt a kényelmünket, hogy a házból történő tartósabb távollét esetére sem kell kikapcsolni a hűtőszekrényt, a leggatyarohasztóbb melegben is, a megérkezésünkkor, kellemesen hűtött italokkal örvendeztethetjük meg magunkat. Ha úri kedvünk úgy diktálná, akkor a boylert is bekapcsolva hagyhatnánk, és az előbb említett érkezéskor akár egy gyors, melegvizes zuhanyozással seperhetnénk le magunkról az út porát, izzadságát. Mindehhez nem kell attól tartanunk, hogy a hűtőszekrény és a boyler üzemeltetése maradandó károkat okoz a pénztárcánkban…

Örömmel töltött el bennünket, hogy a 16 napelemből és a Growatt 5000 UE inverterből álló napelemes rendszerünket az EON szakemberei hivatalosan összekötötték a hazai energiaellátó rendszerrel, és megkezdődhetett a saját eszközeinkből történő energiallátásunk termelése.

Csak ámulunk és bámulunk a mai kor technikai lehetőségein, hogy számunkra is elérhetővé vált az eddig elérhetetlennek tűnő, hogy 40 éve sem a szülők, sem mi nem gondoltunk arra, hogy egyszer majd a Nap melegét nem csak az úszógatyák szárítására fogjuk használni, hanem télen fűtünk vele, nyáron hűtünk vele… Fantasztikus érzés!

A napenergiából elektromos áram nem csak egy csillagközi utazás álmát vetíti előre, amelynek gyermekeink, unokáink részesei lehetnek (említettük: 40 éve még gőzünk sem volt arról, hogy a mobiltelefonunkról okos alkalmazással Pécsről nyomon követhetjük a balatonmáriafürdői Keller Családi Ház elektromos áramtermelését, ilyen robbanásszerű fejlődés mellett nem is tűnik utópiának a csillagközi utazás a következő 40-50 év múltával), hanem azt is, hogy praktikusan az áramszámlánk is a nulla felé fog tendálni erősen.

Igen, nagyon fontos (naná!), hogy várhatóan nulla lesz az EON-tól vételezett és a számukra általunk átadott napenergiás áramszámlánk egyenlege, de van még kettő nagyon fontos dolog, ami elönti az ember lelkét akkor, amikor az üzembehelyezéshez felkapcsolják a rendszer hármas kapcsolóját:

– a szabadságfok növekedésének mámoros érzése: valahogy függetlenebbek lettünk, valahogy szabadabbak lettünk, nem függünk annyira az energiaszolgáltatótól. Normális esetben a saját energiaellátásunkra támaszkodhatunk. (Persze, arról fogalmunk sincs, hogy mi van akkor, ha a villamosenergia-ellátó rendszerben zavar keletkezik, akkor mi történik az általunk a hálózat felé pumpált, általunk fel nem használt energiával, de ez csak halvány gondolat, ami csak elsuhan – saját kis naperőművünk lett! )

– tettünk egy icinyke-picinyke lépést, hogy az ökológiai láblenyomat méretét csökkentsük, hogy a környezetünk terhelését mérsékeljük. Mostantól csak a bográcsozáshoz használatos kis fahasábok égetésével terheljük a környezetet, és nem a hűvös estéken a kandallót zabáltatjuk a fával, szénnel, nem okádja a kémény a füstöt – sőt! nincs is kéménye a háznak! 😀


KELLER Családi Ház

Balatonmáriafürdő szerelmesei, a Balaton imádói, akik úgy gondolják "Ha felépül végül a házunk / Bármikor vendégül látunk / Ha este jössz, megvacsorázunk / S nyugodtan elalhatsz nálunk / / Őrizzük álmodat / Álmodj szép álmokat / Álmunkban álmaink / Valóra válnak / / Rendes kis ház lesz a házunk / Ha társaság jön össze nálunk / Érzelmes dalokat játszunk / Ha felépül végül a házunk "

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .