Kulcsrakész napelemes házunk az Adam-House-tól

Szerző: KELLER Családi Ház Közzétéve:

“Kulcsrakész napelemes házépítés” Adam-House Kft.– szól ránk a honlapjuk első mondata. Az első pillanatban meghökkentő képzavarnak tűnik, hiszen házépítés vagy napelem építés? Melyik a kulcsrakész?Adam-House-Kft- a-kulcsrakesz-napelemes-hazepites-kezdolap-minKényszeríti a mondat megfogalmazása a látogatót, hogy megálljon egy pillanatra, és elgondolkozzon: itt egy olyan rendszert kérhetsz/vásárolhatsz magadnak, ami a házra “szögeli”, vele tartozékként nyújtja a napelemet. Olyan tartozékként, mint a vakolat, vagy a terasz, vagy a kandalló, vagy bármely más, megszokott választási lehetőség egyik eleme.

És, valóban! Itt alapból megkapjuk a napelem rendszert, a választásunk az lehetne, hogy nem kérjük (valós opció, de – valljuk be – az építtetők részéről elég butaság lenne nem kérni).

Talán azért meghökkentő egy kicsit ez a megfogalmazás, mert az a megszokott dolog, hogy “Kulcsrakész házépítés“. Aztán, ha készen vagyunk a házzal, további jó pénzért telepítünk napelem rendszert. Itt pedig: rögtön 2in1!

Amikor a házikónk megvalósításához keresgéltünk megoldásokat, generálkivitelezőket az interneten – Isten látja lelkünket, hány tucat oldalt végignéztünk, hány tucat ajánlatot kértünk – az Adam-House Kft. volt az egyetlen, aki a “házat és napelemet egyben adunk”-módon közelített a kérdéshez.

Aki olyan kis léptékben épített, vagy kíván építeni családi házat (mit házat? házikót!), annak ugyan megfordul egy pillanatra a napelem a fejében, de aztán gyorsan el is veti, hiszen nagyon szűkös a büdzsé; jó-jó, és nagyon hasznos a napelem, de olyan sok minden másra kell a pénz, majd lesz napelem, ha az egésznek a végére értünk, kinyögünk mindent, és lesz valami kedvező, állami támogatásos, nulla százalékos hitel. Aztán lesz napelem, vagy nem lesz napelem…

Ezzel a kérdéssel pontosan így voltunk mi is, egészen addig a pillanatig, amíg nem lapoztunk egyet-kettőt az említett honlapon; van itt egy kiváló SIP technológia, remek – akár passzív házat elérő – energetikai tulajdonságokkal, mechanikai tulajdonságokkal, 90 napos kulcsrakész átadási határidővel, napelem rendszerrel – és mindezekkel együtt a generálkivitelezői ajánlat olcsóbb, mint egy hasonló méretű, hagyományos szerkezetű ház!

Majd bolondak lettünk volna elugrani egy ilyen ajánlat elől! Persze, hogy kell az a napelem is!

És aki azt hiszi, hogy odabiggyesztenek a napos oldalra egy napelemtáblát, hogy ezzel hajtsátok meg a zseblámpátokat, az óriásit téved! Az alapajánlat is annyit vállal, hogy a teljes téli fűtési energiát megtermelő rendszer kerül telepítésre. Mégegyszer mondjuk: a teljes téli fűtésenergiát megtermelő napelem rendszert!

Mi azt választottuk a végtelenségbe mutató lehetőségek közül, hogy az alapon túl a melegvízellátásra is legyen elegendő energia, valamint annak előkészítése, hogy minden egyes fogyasztónkat el tudjuk majd látni napenergia segítségével. Konkrétan, esetünkben ez azt jelenti, hogy már most megkapjuk a nagyobb invertert (ami az egyik lelke a napenergia hasznosításnak), és a napelemek csatlakozási előkészítéseit, a tetőtartó elemek nélkül.

Egy hasznos jótanács azoknak, akik nagyobb családi házat terveznek napenergiával ellátni (akár az Adam-House Kft-vel építkeznek, akár önállóan telepíttetnének napelem-rendszert):

A nagyobb teljesítményigényű (5 kWh teljesítményrendszer feletti) rendszereknél számítani kell arra, hogy nem lesz elegendő az egyfázisú rendszer; először a villamoshálózatot 3 fázisúra kell alakítani. A helyi áramszolgáltatótól kell kérni a hálózatfejlesztést (van-e a közelben, vagy az oszlopon háromfázis, a bejövő vezeték elbírja-e, az óraszekrény alkalmas-e , a mérőórát cserélni kell – ezek a költségelemek, és a tervezői költségdíjakkal is kell kalkulálni).

Nálunk, ha fejleszteni kellene, nagyjából úgy néz ki, hogy az oszlopon van háromfázis, a bejövő földkábel és a mérőszekrény alkalmas a fogadásra, mérőórát kellene cserélni. Az E.ON területén, ahol vagyunk, jelenleg kb. 4.100, Ft/A a hálózatfejlesztési díj (jelenleg 32 A az egy fogyasztónak alanyi jogon járó, ingyenes “járandósága”. Ha a három fázisunknak 3 x 25 A-t szeretnénk, akkor a hálózatfejlesztési díj irányára ((3×25)-32)x4.100, ami önmagában kb. 180ezer Ft.)

Szerencsénkre, a mi házunk majdnem passzív ház (csak a mi spórolásunk, büdzsénk okán nem lesz az), így a teljesítményigénye lényegesen alacsonyabb egy hagyományos épületénél, továbbá az Adam-House Kft partnere, a SunSmart Sun Energy Systems egészen biztosan talál megoldást, illetőleg 5 kWh-nál nagyobb teljesítményű, egyfázisú invertert, és/vagy rendszert, amellyel a hálózatfejlesztés (ami pénzben és időben is húzósabb lenne) nem szükséges.

 


KELLER Családi Ház

Balatonmáriafürdő szerelmesei, a Balaton imádói, akik úgy gondolják "Ha felépül végül a házunk / Bármikor vendégül látunk / Ha este jössz, megvacsorázunk / S nyugodtan elalhatsz nálunk / / Őrizzük álmodat / Álmodj szép álmokat / Álmunkban álmaink / Valóra válnak / / Rendes kis ház lesz a házunk / Ha társaság jön össze nálunk / Érzelmes dalokat játszunk / Ha felépül végül a házunk "

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .